Osnovni princip rada laserskog sečenja metala

Osnovni princip rada laserskog sečenja metala

Sečenje laserom je tehnologija koja za sečenje materijala koristi laserski zrak visokog intenziteta koja u sinergiji sa inertnim plinom vrši sečenje.

 

Uvod u lasersko sečenje

 

Lasersko sečenje se upotrebljava za sečenje brojnih materijala, počevši od nerđajućeg čelika (inoxa) pa do aluminijskih limova.

Za neke postupke sečenja metala, kao što je sečenje inoxa, sečenje laserom je najekonomičnija opcija.

Danas se tehnologija sečenje laserom sve više unapređuje. Kroz brojna unapređenja poboljšava se kvalitet i ekonomičnost sečenja.

 

Podešavanje mašine za sečenj laserom

 

Pre početka procesa sečenj, potrebno je podesiti parametre mašine kako bi lasersko sečenje bilo što učinkovitije i ekonomičnije.

Pošto su svi industrijski laseri pokretani CNC tehnologijom, podešavanje je vrlo jednostavno.

Operater koji vrši sečenje mora podesiti kretanje glave laserskog rezača, kretanje metala, odnosno materijala koji se seče.

Pored toga, potrebno je podesiti i mešovito kretanje ukoliko je to potrebno. U praksi, kretanje metala i mešano kretanje se označava slovima X i Y dok se kretanje glave lasera označava slovom Z.

Svaki od pomenutih načina rada ima svoje prednosti i nedostatke.

Prilikom procesa sečenja koje se odvija kretanjem materijala koji se reže, glava lasera je nepomična. S druge strane, mešano kretanje je kombinacija kretanja glave lasera i komada koji se seče.

Na kraju, pokretanje glave lasera je zadnja vrsta sečenja pri kojoj komad koji se seče miruje, a glava lasera se kreće. Ova vrsta sečenja ujedno je i najbrža.

 

Kako se odvija proces sečenja laserom?

 

Laserski zrak je mlaz energije visoke snage koji se fokusira na jednu poziciju na mestu koje se seče. Kod CO2 laserskog sečenja, laserski zrak je deo spektra infracrvene svetlosti i nevidljiva je ljudskim okom.

Na početku sečenja, laserski zrak putuje od laserskog rezonatora i usmerava se ogledalima prema mlaznicama. Nakon prolaska kroz mlaznicu, laserski zrak udara u materijal koji se seče i nakon nekog vremena penetrira kroz njega čime počinje sečenje.

Fokusiranje laserskog zraka moguće je pomoću specijalnih ogledala koja se nalaze u glavi laserskog rezača. Fokusiranjem laserskog zraka na malu površinu metala, površina se zagrava sve do tačke u kojoj započinje topljenje.

Jednostavnije rečeno, princip rada laserskog rezača se može imitirati kroz usmeravanje zraka sunca kroz lupu što će nakon nekog vremena rezultirati visokom temperaturom materijala koji se nalazi ispod lupe.

Prilikom sečenja laserom upotrebljavaju se različite vrste inertnog plina. Inertni plin ima zadatak otpuštanja rastopljenog metala koji se reže s površine kako bi rez bio što kvalitetniji.

Dakle, prilikom laserskog sečenja, glava lasera se kreće iznad materijala koji se seče na određenoj udaljenosti. Ta je udaljenost od velike je važnosti za brzinu, ali i kvalitet sečenja.

 

Debljina laserskog zraka

 

Debljina laserskog zraka se po pravilu kreće ispod 0,3 mm. Postupak sečenja, kao što je već bilo i pomenuto, započinje fokusiranjem laserskog zraka na površinu materijala koji se seče.

Laserski zrak prvo buši rupu u materijalu nakon čega počinje sečenje.

Zavisno od snage lasera i materijala, potrebno je do 15 sekundi za bušenje rupe (za inox debljine 14 mm). Površina na koju se laserski zrak fokusira vrlo je malih dimenzija i može iznositi 0.025 mm2.