Lasersko sečenje – osnovne prednosti

Lasersko sečenje – osnovne prednosti

Današnja tehnologija omogućava sofisticirane načine obrade metala, bilo da se radi o sečenju, zavarivanju ili drugim operacijama. Jedan od modernijih načina obrade, odnosno sečenja metala, je lasersko sečenje metala.

Pojam laser je akronim koji dolazi iz engleskog govornog područja, a znači “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. Laser nije ništa drugo nego svetlosni oscilator koji omogućava fokusiranje na tačku vrlo malog promera, manju od 1 mm.

Samo sečenje laserom je toplotni postupak sečenja materijala u kome laserski izvor, odnosno rezonator stvara laserski zrak koji se, pomoću ogledala sprovodi u rezanoj glavi stroja, fokusira na tačku vrlo malog promera.

Lasersko sečenje metala – primena i prednosti

Zbog velike preciznosti, lasersko sečenje metala koristi se u brojnim granama industrija, a neke od njih su metalurgija, elektronika, brodogradnja itd.

Lasersko sečenje metala nudi brojne prednosti, a neke od njih su sledeće:

  • mali unos toplote na metal
  • male deformacije metala
  • velika brzina
  • visok kvalitet sečenja
  • fleksibilnost
  • ekonomičnost
  • preciznost

Principi rada laserskog sečenja metala

Sečenje metala laserom se može ostvariti pomoću:

  • CO2 lasera: koriste se prilikom bušenja, sečenja, označavanja, graviranja
  • Nd lasera: koriste se najčešće za bušenje. Karakterišu ih visoko energetski impulsi i male brzine ponavljanja
  • Nd – YAG lasera: koriste se za bušenje, graviranje i podešavanje. Koriste vrlo visoke energetske impulse

Lasersko sečenje je toplotni proces koji kreće zagravanjem i fokusiranjem zraka lasera (gustoća se kreće oko 104 Wmm-2) u kombinaciji sa plinom (aktivnim ili inertnim). Laserski zrak topi metal koji se seče, a plin svojim strujanjem otklanja rastopljeni metal. Lasersko sečenje metala započinje bušenjem rupe u metalu, a sam postupak bušenja rupe može potrajati do 15 sekundi, zavisno od debljine metala. Zrak koji se primenjuje prilikom sečenja laserom je paralelan debljini od 1,5 do 12,5 mm.

Sečenje lima laserom je jedna od varijacija laserskog sečenja.

Karakteristike laserskog sečenja metala

Preciznost koja se može ostvariti laserskim sečenjem metala iznosi i do 0.01. Brzina je takođe jedna od prednosti primene laserskog sečenja metala.

Lasersko sečenje metala ima više parametara koji se mogu menjati, a jedan od važnijih je impulsni, odnosno kontinuirani zrak. Snaga kod impulsnog laserskog sečenja ili prosečna snaga kod kontinuiranog laserskog sečenja određuju penetraciju. Kontinuirani zrak se primenjuje kod glatkih i debljih materijala, a impulsni zrak za precizno sečenje.

Generalno, lasersko sečenje je jedan od najmodernijih načina obrade metala.

Cena laserskog sečenja metala zavisi od samih zahteva, odnosno od vrste, kvaliteta i debljine materijala koji se seče.